Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ένα ρομποτικό αυτοκινητάκι πολλαπλών λειτουργιών με το micro:bit

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα ρομποτικό αυτοκινητάκι που έχει σαν μυαλό του ένα micro:bit και λειτουργεί είτε αυτόνομα (αποφεύγει εμπόδια χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα υπερήχων), είτε τηλεκατευθυνόμενα (ο τηλεχειρισμός του γίνεται από ένα δεύτερο micro:bit)
Το αυτοκινητάκι μας κινείται με την βοήθεια μιας πλακέτας ελεγκτή μοτέρ (Kitronic Motor Driver Board).

Στην πλακέτα ελεγκτή μοτέρ κουμπώνει το micro:bit, που τροφοδοτείται από αυτήν. Στην πλακέτα βιδώνεται και η τροφοδοσία από τη μπαταριοθήκη. Επειδή χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMH για λόγους οικονομίας και η μπαταριοθήκη μας χωράει 4 μπαταρίες, η τάση εξόδου της μπαταριοθήκης είναι 4x1,2 Volt = 4,8 Volt.
Για την ώρα το πρόγραμμα υποστηρίζει:

Αυτόνομη λειτουργία.

Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πατώντας το κουμπί Α του Microbit. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας το αυτοκινητάκι μετακινείται μπροστά. Αν ανιχνεύσει ένα εμπόδιο με τον αισθητήρα υπερήχων στρίβει αριστερά. Αν δεν βρεθεί αντικείμενο το αυτοκινητάκι συνεχίζει την πορεία του. Στην οθόνη του Microbit φαίνεται η απόσταση από το εμπόδιο.

Τηλεχειριζόμενη λειτουργία.

Το αυτοκινητάκι ελέγχεται από ένα άλλο Microbit, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία radio του Microbit. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται πιέζοντας το κουμπί Β στο Microbit που είναι συνδεδεμένο πάνω στο αυτοκινητάκι.

Λειτουργία τηλεχειριστηρίου.

Επιτρέπει τον τηλεχειρισμό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται στη τηλεχειριζόμενη λειτουργία. Ενεργοποιείται πατώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα A και B. Όταν το Microbit είναι επίπεδο, στέλνει σήμα ακινητοποίησης στο αυτοκινητάκι και απεικονίζεται το γράμμα S Γέρνοντας το microbit εμπρός και πίσω κάνουμε το αυτοκινητάκι να κινηθεί εμπρός ή πίσω, ενώ γέρνοντας το Microbit αριστερά - δεξιά, κάνουμε το αυτοκινητάκι να κινηθεί στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Τον κώδικα μπορείτε να τον βρείτε εδώ:https://github.com/tkleisas/AutoRemoteRobot
Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η σύνδεση του αισθητήρα υπερήχων με το micro:bit.

Ο αισθητήρας χρειάζεται κοντά στα 5 Volt για να δουλέψει. Για το σκοπό αυτό τον τροφοδοτούμε απευθείας από την μπαταριοθήκη με 4,8 Volt. Για να διαβάσουμε την έξοδο του αισθητήρα (echo pin) χρησιμοποιούμε έναν διαιρέτη τάσης, ο οποίος μετατρέπει την τάση από τα 4,8 Volt σε τάση 3V που μπορεί να χειριστεί το micro:bit. Το κύκλωμα του διαιρέτη τάσης φαίνεται στο σχήμα:

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν μετατροπέα τάσεων (Level Shifter), σαν αυτόν εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα εργαλείο για τη διδασκαλία των αλγορίθμων

Στην ιστοσελίδα της ώρας του κώδικα είδα μια δραστηριότητα που προτείνεται για τη διδασκαλία των αλγορίθμων offline και αυτή είναι η ζωγραφι...