Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ένα synthesizer με μια πλακέτα των 3 ευρώ!



Η σειρά μικροελεγκτών STM32 είναι μια σειρά μικροελεγκτών ARM που μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Arduino. Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές τις είναι η πλακέτα bluepill, που περιλαμβάνει έναν μικροελεγκτή STM32F103C. Τα χαρακτηριστικά της είναι εκπληκτικά συγκρινόμενα με το Arduino UNO. 32 GPIO (ακροδέκτες γενικής χρήσης), 16κάναλος ADC μετατροπέας, 64 - 128 KB μνήμης flash και 20KB μνήμης RAM, με συχνότητα λειτουργίας από τα 48 έως τα 120 MHz και κόστος αγοράς κάτω από τα τρία ευρώ! Είναι πολύ πιο γρήγορο από το UNO και οι δυνατότητες του είναι κατά πολύ αυξημένες καθώς πρόκειται για 32bit μικροελεγκτή. O ATMEGA 328P του Arduino UNO είναι μόλις 8 bit. Το πιο χτυπητό του μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται έναν εξωτερικό προγραμματιστή (STLink-V2) ο οποίος όμως μπορεί να βρεθεί σε τιμή κοντά στα 5 ευρώ.
Επειδή ασχολούμαι με την ηλεκτρονική μουσική, ήθελα να φτιάξω ένα συνθεσάϊζερ, κατά προτίμηση φορητό και με οθονίτσα, οπότε τελικά σχεδίασα κάτι τέτοιο:

Χρησιμοποιώ δηλαδή ένα button matrix, μια oled spi οθόνη και 2 rotary encoders για να ελέγξω τις παραμέτρους του συνθεσάϊζερ. Ο κώδικας του βρίσκεται στο github: https://github.com/tkleisas/digeonsynth Για την παραγωγή του ήχου χρησιμοποίησα τη βιβλιοθήκη Mozzi, ενώ για οθόνη χρησιμοποίησα μια οθονίτσα SSD1306 0.96 ιντσών με ανάλυση 128x64 πίξελ για την οποία έφτιαξα και μια μίνι βιβλιοθήκη (μπορείτε να τη βρείτε στο κώδικα στο github). Δυστυχώς όμως το πρωτότυπο που είχα φτιάξει ξαφνικά έπαψε να δουλεύει (Κάποια λάθος κόλληση ίσως; Ποιος ξέρει...). Μέχρι να έρθουν κάποια εξαρτήματα που έχω παραγγείλει από την Κίνα, το έργο αυτό έχει παγώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα εργαλείο για τη διδασκαλία των αλγορίθμων

Στην ιστοσελίδα της ώρας του κώδικα είδα μια δραστηριότητα που προτείνεται για τη διδασκαλία των αλγορίθμων offline και αυτή είναι η ζωγραφι...